Oedeemtherapie

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem kan aangeboren zijn of als gevolg van een operatie. Bij een operatie kan door het wegnemen of bestralen van lymfklieren een ophoping van lymfe (vocht) ontstaan. Dit kan ook gebeuren na bestralingstherapie ergens anders in het lichaam. Lymfoedeem kan dus voorkomen in arm of been, maar ook in het gezicht of geslachtsdelen.

Klachten van lymfoedeem kunnen zijn:

- zwelling
- pijn
- vermoeid en zwaar gevoel
- beperkingen in het functioneren
- slechte genezing van wondjes
- slecht passende kleding

Behandeling:

Dit is zeer goed te behandelen met oedeemtherapie. Bij oedeemtherapie wordt gebruik gemaakt van een heel zachte massagetechniek,  oefeningen, drukverbanden, tape en allerhande ander materiaal om de huid weer soepel en het betreffende lichaamsdeel weer in vorm te krijgen. Vaak moet er een kous aan gemeten worden om het resultaat te behouden. Daarvoor werkt onze Oedeemtherapeut Nynke Roskammer-Spiekstra nauw samen met een bandagiste (Ina Sissingh/ compressiezorg)en met Kirsten Schokker van Thuasne Benelux.

Behandeleffecten bij oedeemtherapie zijn:

• omvangvermindering
• spanningsafname
• pijnvermindering
• functieverbetering
• gezondere en minder kwetsbare huid

De oedeembehandeling kan na verloop van tijd, als het oedeem stabiel is, worden uitgebreid met een aangepaste revalidatietraining ter vergroting van kracht, belastbaarheid en algemene vitaliteit. Deze medische training wordt gegeven door een van onze deskundige fysiotherapeuten, vaak in (kleine) groepjes.

Littekens en overige oedeemklachten:

Ook littekens en andere oedeem vormen als gevolg van bijvoorbeeld een nieuwe knie of ander soort operatie zijn goed te behandelen met de middelen die oedeemtherapie geeft. Zoals het verbeteren van de verschuifbaarheid van de huid door wat steviger massage techniek te gebruiken.

Cursus: Leven met Lymfoedeem

Wij vinden de zelfredzaamheid heel belangrijk voor als u bijvoorbeeld werkt, sport of op vakantie gaat. Daarover worden regelmatig zelfmanagementcursussen georganiseerd en zal in de behandeling ook de zelfredzaamheid aan de orde komen.Bij cursussen en Trainingen kunt u verdere informatie vinden over onze zelfmanagementcursus.

Lipoedeem

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een ongelijkmatige vetverdeling, waarbij er zich grotere vetcellen rond het bekken en de bovenbenen bevinden. Dit kan in verschillende stadia voorkomen en met aanzienlijke gevolgen voor het dagelijks leven. Met name de spierkracht van de bovenbenen nemen af in kracht en daarmee hand in hand ook de conditie.

Klachten/behandeling:

Lipoedeem is vaak een pijnlijke aandoening waardoor men in het bewegen belemmerd wordt. Dit wordt vaak afgedaan als zijnde overgewicht, dit is echter niet het geval. Het komt wel in combinatie met overgewicht voor. Aangezien lipoedeem onomkeerbaar is, is de therapie gericht op het voorkomen van een toename van lipoedeem. De therapie zal daarom bestaan uit het terugwinnen van gezond bewegen en het verbeteren van de spierkracht in de benen zodat persoonlijke doelen weer behaald kunnen worden.

Doordat Vellinga Adfysio nauw samen werkt met een bandagiste (Ina Sissing/compressiezorg) kan er indien nodig, kousen aan worden gemeten. Tevens werken we samen met Kirsten Schokker van Thuasne. Thuanse heeft een breed assortiment compressiekleding. Daarnaast kunnen we diëtiste (Annagreet Bos/Diëtisten Friesland) inschakelen zodat er een gezond voedingsadvies kan worden gegeven.